Як оновити меблі своїми руками: змінюємо дизайн

Меблі радянських часів - стінки, шафи, комоди - не відрізняється красою, але надійна і міцна. Ну просто рука не піднімається її віднести на смітник. І правильно. Її дуже легко оновити, надавши абсолютно нове звучання і сучасний вигляд. Переробка меблів корпусного типу може бути і не дуже складною: є матеріали, які дозволяють невеликими зусиллями значно змінити зовнішній вигляд. Найлегший спосіб - поміняти колір і фурнітуру. З фурнітурою все зрозуміло - підберете те, що більше підходить по стилю, а колір змінюється двома способами - пофарбувати і поклеїти плівку (або шпалери).

Переробка старої стінки: міняємо оформлення

Обклеїти старі меблі плівкою, що самоклеїться - найпростіший варіант зміни декору. Плівка є сьогодні як однотонна, так і кольорова, різних кольорів, фактур і відтінків. Клеїти плівку з малюнком під дерево не має сенсу: не те сьогодні в тренді. А ось однотонні або з малюнком - це те, що здатне перетворити стару стінку в нові меблі. Дії нескладні, але робота вимагає акуратності. Зате результат відмінний. Дивіться два фото. На першому стара радянська стінка з ДСП до оновлення, на другому - після.

Оновлення старої меблевої стінки - до і після

Оновлення старої меблевої стінки - до і після

Тепер про те, як її оновили. Була використана щільна меблева самоклеящаяся плівка, колір «вершки», поверхня матова. Відкриту частину старої стінки закрили скляними дверцятами, для скла взяли напівпрозору матову плівку. Окантовка - меблева розкладка (теж самоклеящаяся) колір хром. Порядок робіт такий:

  • Все що можна зняти, знімаєте, розбираєте. Знімаєте стару фурнітуру.
  • Поверхні повинні бути чистими і знежиреними. Домогтися цього простіше за допомогою м'якої ганчірки, змоченою в миючому засобі для посуду. Потім все змивається теплою водою з невеликою кількістю оцту. Протирається сухою ганчіркою.
  • Вирізуєте деталі. Плівку краще відрізати на 8-10 мм більше. Залишки потім зрізаються ножем для паперу.
  • Обклеюваної деталь збризкують з пульверизатора водою. На мокрій поверхні плівку можна рухати, якщо щось пішло не так. Можна навіть відклеїти, не пошкодивши її.
  • Знявши з плівки захисний шар, акуратно викладаєте. Вирівнявши, починаєте розгладжувати м'якою тканиною від середини до країв. Намагайтеся щоб не було бульбашок. Для цього рухатися потрібно поступово, не перестрибуючи з місця на місце.
  • Якщо бульбашка все-таки є, його можна проткнути тонкою голкою приблизно посередині. Потім від країв бульбашки вигнати до отвору повітря і затерти місце проколу.
  • Приклеївши плівку, беремо чисту тонку бавовняну тканину, розстеляємо зверху і пропрасовуємо теплою праскою (нагрів середній).
  • Приклеюємо обробку, встановлюємо нові ручки.

Така послідовність робіт з кожною деталлю. Зі склом все також, тільки клеїти потрібно на внутрішню поверхню. Після складання маєте оновлену стінку. Така методика може використовуватися для будь-яких предметів: комод, тумбочки, шафа, кухонний гарнітур і т.д.

З підсвічуванням оновлена ​​стінка виглядає чарівно

З підсвічуванням оновлена ​​стінка виглядає чарівно

Наприклад, після вдалого експерименту зі стінкою таким же способом переробили стару шафу і додали його справа. Тепер вся стіна зайнята. Точно також можна оновити кухонний гарнітур: поклеїти самоклеящуюся плівку і замінити ручки.

Є другий спосіб. Він є модифікацією запропонованого методу, але простіше і не такий трудомісткий. Оклеиваются тільки дверцята і не плівкою, а шпалерами на флізеліновій основі. Шпалери наклеюють на клей ПВА. Щоб краю не задирались, деталі вирізають на 5 мм менше з усіх боків. Виходить своєрідна окантовка. Виглядає все непогано (приклад на фото нижче).

Нескладна переробка старої стінки радянських часів: поклеїти на дверцята відповідні шпалери на флизелиновій основі

Нескладна переробка старої стінки радянських часів: поклеїти на дверцята відповідні шпалери на флизелиновій основі

Чим хороший цей спосіб: легко міняти декор. Набрид старий зовнішній вигляд, обірвали шпалери, наклеїли нові. Незважаючи на те, що спосіб здається несерйозним, зовнішній вигляд зберігається протягом декількох років. Його автор випробував його навіть на кухонному гарнітурі. Тільки шпалери зверху двічі покриваються клеєм ПВА. В цьому випадку шафки можна мити. Важливо нанести шар лаку рівно, без напливів, інших складнощів немає.

Іноді шпалери покривають лаком. Але перед тим, як це робити, спробуйте це зробити на непотрібному шматку: подивіться, як вони на це відреагують.

Вибираючи лак, потрібно пам'ятати, що акрилові і целюлозні лаки після висихання залишаються прозорими, поліуретановий через час жовтіє. Також поліуретановий майже не розм'якшується розчинниками: його можна тільки видалити механічно (з деревини - зчищають наждачкою).

оновлення комода

Старий комод простояв невідомо скільки років на горищі, але дуже міцний і надійний, ні грама не рассохся, тільки полірування потріскалася. За фортеці він набагато перевершує сучасні вироби. Це та межа, яка властива старої, ще радянської доби, меблів. Вона не дуже насичена деталями (м'яко кажучи), але простоявши кілька десятиліть в поганих умовах, залишається міцною. Переробка комода - більш складна: використані дві техніки: фарбування, а потім декорування з використанням молдингів з поліуретану і шпалер.

Це те, що було спочатку: стара річ, яка довго припадала пилом на горищі

Це те, що було спочатку: стара річ, яка довго припадала пилом на горищі

Крок 1.Знімаємо фурнітуру, видаляємо старе покриття. Місцями полірування шкребти, місцями шліфувалася наждачкою. Відколи замазали шпаклівкою по дереву, дочекалися поки висохне. На остаточному етапі все зачистили шкіркою з тонким зерном. При цьому комод сталь таким, як на фото внизу.

Це після того, До ак його зашпалевалі і вирівняли наждачним папером

Це після того, як його зашпаклювали і вирівняли наждачним папером

Крок 2.Установка молдингів з поліуретану. Вибираючи молдинги, дивіться, щоб вони не були об'ємними: занадто товсті на невеликому комоді виглядати будуть дуже грубо. Вони повинні бути не ширше 5 см і якомога вже, якщо подивитися з на них в профіль.

Куплені поліуретанові молдинги акуратно нарізані, кути запив під 45 °. Збіг малюнка має бути ідеальним. Їх приклеюємо на ПВА. Для надійності можна додатково закріпити на саморізи з широкими капелюшками. Під них роблять невелике заглиблення, після того як саморіз закручений, дірочку замазують шпаклівкою. Намагайтеся щоб шпаклівка відразу лягла ідеально (підправити можна мокрим пальцем), так як зчищати засохлу проблематично.

молдинги приклеєні

Молдинги приклеєні і посаджені на саморізи

Крок 3.Всі обробляється ґрунтовкою. Можна використовувати розведений водою у співвідношенні 1: 2 клей ПВА. Після того як грунтовка просохне, фарбуємо (два шари). Для цього випадку обрана акрилова фарба на водній основі. Колір - кава з молоком, хоча на фотографії він виглядає зовсім по-іншому. Передача кольору неточна.

Це вже після другого нанесення фарби. уже симпатично

Це вже після другого нанесення фарби. симпатично

Крок 4.Для декорування обрані шпалери, у яких покриття виконано в техніці шовкографії. Вирізаються шматки за розмірами внутрішньої частини рамок з молдингів, приклеюються на ПВА. Після висихання клею весь комод двічі покривається лаком на водній основі.

Ось такий декор для комода

Ось такий декор для комода

Крок 5.І останніми встановлюються нові ніжки (коліщатка меблеві) і ручки.

Встановлюємо ручки і ніжки))

Встановлюємо ручки і ніжки)) Оновлений комод зовсім не схожий на той, що ви бачили на першому фото.

Як бачите, складних робіт немає. Все дійсно елементарно. Але все процеси вимагають акуратності - від цього залежить зовнішній вигляд. Точно також можна оновити старий шифоньєр. Вийде комплект для кімнати. Стильно і оригінально.

При оновленні меблів найгірше доводиться, якщо поверхня лакована. Лак счищается довго і складно. Якщо поверхня рівна і полірування не пошкоджена, можна на неї нанести грунт для складних поверхонь, а після висихання фарбувати. Це сильно прискорює процес фарбування лакованих меблів.

Якщо у вас є діти і дача або двір, вам може бути цікаво прочитати як зробити дитячий майданчик з великою кількістю фото.

Як оновити стару тумбочку

У фотогалереї нижче можна побачити процес реставрації старої полірованої тумбочки. Спочатку з неї видалили стару полірування, зашпаклювали, відшліфували і після обробки її двічі пофарбували акриловою фарбою. Потім на дверцята приклеїли папір з цікавим малюнком (це був подарунковий паперовий пакет). Після висихання все разом було покрито двома шарами напівглянсова акрилового лаку.

Послідовність робіт нескладна, якщо знати як робити. Всі процеси повтоярют послідовність дій, яку ви бачили на прикладі поновлення комода. Результат теж вражаючий.

Переробка меблів своїми руками - справа копітка, але результат того вартий. Нижче фото відреставрованої по простій методиці тумбочки: вона обклеєна рельєфними шпалер, а зверху двічі завдано лак.

Поклеїти можна рельєфні шпалери, а щоб на бруднилися, покрити двічі шаром прозорого лаку

Поклеїти можна рельєфні шпалери, а щоб на бруднилися, покрити двічі шаром прозорого лаку

переробка столу

З тієї ж технології банальний журнальний стіл можна перетворити в сучасний предмет інтер'єру. В даному випадку його обклеїли обгорткового папером. Вона щільна, добре клеїться і не розкисає при нанесенні лаку.

Перед початком робіт з декорування стільниці, ніжки старого столу і краю стільниці пофарбували в світлий колір: так більше він підходить до нового стилю оформлення. Далі почався процес його перетворення.

При обклеювання полотнище вирізається значно більше, ніж розміри стільниці. Так треба. Клеїться папір на ПВА, прокочується валиком, щоб не було грудок і здуття. Поверхня повинна бути абсолютно гладкою.

Приклеюється папір поступово, прокочують її валиком, щоб не було бульбашок

Приклеюється папір поступово, прокочують її валиком, щоб не було бульбашок

Після того, як наклеїли, беруть наждачний папір з дрібним зерном (зручніше працювати, якщо вона прикріплена до бруска). Проводячи нею по краю загинають і одночасно відокремлюють надлишки паперу.

Як зробити гарний край

Як зробити гарний край

Навіть нарізкою на гільйотині ви не отримаєте досить рівного краю. А при такому методі він виходить оформленим професійно. Самодіяльністю і не пахне.

Ось так виглядає край, коли всі надлишки видалили

Ось так виглядає край, коли всі надлишки видалили

Після висихання клею поверхню двічі покривається тонким шаром лаку. Наносити його потрібно м'якою щіткою в невеликій кількості. Шари наносяться в різних напрямках: спочатку уздовж довгої сторони, потім поперек.

Які бувають полки і креслення для самостійного виготовлення можна знайти в цій статті.

Переробка меблів: фото-ідеї

Переробка меблів своїми руками - справа творча. Навіть з нудною полки можна зробити відмінну річ. І зовсім не обов'язково в точності повторювати побачене. Багато корисних ідей приходить під час виконання «проекту». Шкода тільки, що дещо з задуманого виявляється не таким привабливим, як уявлялося. Пробуйте, експериментуйте. Благо сучасні технології дозволяють це робити при мінімальних витратах.