Портьєри: це декоративно-функціональне оформлення вікон і дверних прорізів

Разом з появою тенденції до збільшення віконних прорізів і застосування панорамних видів дизайнери інтер'єрів знаходяться в постійному пошуку нових ідей по створенню моделей штор. Великі площі скління вимагають захисту приміщень від палючого сонячного світла і сторонніх очей. Універсальним варіантом є застосування щільних тканин. Портьєри: це предмет прикраси інтер'єру і огороджує функціональний елемент.

Портьєри: це декоративно-функціональне оформлення вікон і дверних прорізів

Портьєри є не тільки функціональною деталлю інтер'єру, але також і декоративної

Фіранки, штори, портьєри: що це, особливості застосування

Вважати фіранки, штори та портьєри різними назвами одного і того ж предмета буде неправильним. Згідно з тлумачним словником, фіранка - це полотнище або відрізок тканини, призначений для закривання чогось. Штора - це віконна фіранка, згортається у вигляді рулону. Портьєрою ж слід називати фіранку для вікон або дверей, виконану з щільної тканини.

Портьєра - це щільна фіранка для віконних або дверних прорізів

Портьєра - це щільна фіранка для віконних або дверних прорізів

У побуті все поняття перемішалися, так як основна функція предметів - закривати вікна або дверні прорізи. Загальну тенденцію все-таки можна відстежити. Фіранками прийнято вважати короткі і легкі полотна. Поняття користувачів про те, що таке штори, від словникового тлумачення значно відрізняється. Так частіше називають довгі полотна, незалежно від щільності матерії. Крім того, шторами називають всі конструкції для вікон, які можуть бути виконані не з тканини і мати різні механізми відкривання. Портьєрами прийнято вважати щільні тканинні штори, що закривають віконні або дверні прорізи знизу доверху.

У даній статті будуть використовуватися два поняття: «штори», «портьєри». Йтиметься саме про довгих моделях, для виготовлення яких застосовуються як щільні, так і відносно легкі види тканин. Припустимо називати щільні полотна шторами, але по відношенню до легким вживання слова «портьєра» недоречно.

Як правило, портьєри виготовляють з щільних тканин, які пропускають мінімум світла

Як правило, портьєри виготовляють з щільних тканин, які пропускають мінімум світла

Штори на вікнах як елемент декору і спосіб захисту від світла

В інтер'єрі значення має кожна деталь. Тим більше вікна, які є великими елементами приміщення. Спосіб їх оформлення повинен бути продуманим, слід навішувати штори відповідно до вибраного стилю. Велике розмаїття тканин і широкий вибір готових виробів досить часто дозволяють саме штор для вікна стати акцентом в інтер'єрі.

Декоративність віконному оформленню надають забарвлення і фактурність тканинного полотна, а також особливості крою та додаткові елементи. Штори роблять приміщення затишним. З їх допомогою можна також впливати на візуальне сприйняття кімнати в цілому. Полотна, закріплені на стельовий карниз, зроблять приміщення вище. Об'ємні світлі портьєри сприяють розширенню простору. Штори з подхватами візуально збільшують розміри вікна.

При оформленні вікон портьєрами і шторами необхідно продумати кожну деталь

При оформленні вікон портьєрами і шторами необхідно продумати кожну деталь

Не менш важлива і функціональність віконного оформлення. В цьому плані штори можуть мати такі призначення:

  1. Притіняти. Тобто частково створювати перешкоду проникненню в приміщення світла.
  2. Захищати від ультрафіолету. Повністю блокувати потрапляння сонячних променів в кімнату.
  3. Забезпечувати нічний огорожу. Закривати приміщення від сторонніх очей і яскравих вуличних ліхтарів.

Залежно від цілей, портьєри можуть виготовлятися з тканин різної щільності. Якщо умови вимагають завісити вікна важкими темними шторами, тюль може стати цікавим декоративним доповненням.

Портьєри стануть оптимальним варіантом для вікон, розташованих на південь від

Портьєри стануть оптимальним варіантом для вікон, розташованих на південь від

Корисна порада! При виборі портьєр початкове увагу слід приділяти їх функціональності, а потім за допомогою декору досягати відповідності стилю оформлення кімнати.

Сучасні види штор: розсувні і підйомні моделі

В ході оформлення інтер'єру штори виконують останній штрих. Залежно від створеної обстановки вибираються варіанти стримані, яскраві, зі складками або рівними полотнами і т. Д. Має значення також спосіб функціонування. Залежно від останнього, розрізняють два типи штор:

  1. Розсувні. Два полотна відсуваються в різні боки, або одне зсувається в певному напрямку.
  2. Підйомні. Полотно піднімається вгору за допомогою ролика (намотується) або шнура (збирається).
За способом функціонування портьєри бувають підйомні і розсувні

За способом функціонування портьєри бувають підйомні і розсувні

До розсувним конструкціям можна віднести практично всі портьєри з м'якої тканини. Це класичні варіанти, у яких довгі полотна спадають вниз, а також японські штори, які мають верхню і нижню фіксації.

Підйомні конструкції являють собою наступні моделі штор:

  1. Рулонні штори. Полотно намотується на вал.
  2. Римські штори. Управляються взаємозалежної системою шнурів (кордовий механізм) або ланцюжків (роторно-ланцюговий механізм). Останній може бути автоматизованим і запускатися за допомогою пульта. При піднятті утворюються складки.
  3. Французькі штори. При піднятті збираються м'якими фалдами.
  4. Штори-жалюзі. Можуть бути вертикальними і горизонтальними. В основі принципу роботи - поворотні ламелі.
В підйомних моделях тканину піднімається вгору за допомогою шнура або ролика

В підйомних моделях тканину піднімається вгору за допомогою шнура або ролика

Вибір виду штор багато в чому визначається розмірами віконного отвору. Має значення і кількість текстилю в приміщенні - надлишок значно впливає на загальне сприйняття інтер'єру.

Тканини для портьєр: синтетичні і натуральні матеріали

Портьєри можуть бути виготовлені як з натуральних, так і з синтетичних тканин. Обидва види матеріалу мають свої переваги і недоліки. Популярність синтетики пояснюється наступними характеристиками:

  • тканину легко стирається;
  • не мнеться;
  • стійка до впливу сонячних променів;
  • тривалий час зберігає естетичність.

До переваг натуральних матеріалів можна віднести наступні:

  • екологічність;
  • презентабельний вигляд - для багатьох інтер'єрних стилів синтетика неприпустима.
Головна перевага натуральних портьєр - презентабельний вигляд і екологічність

Головна перевага натуральних портьєр - презентабельний вигляд і екологічність

Розібратися з особливостями матеріалів можна, переглянувши фото тканин з назвами в інтернеті. Серед найбільш популярних слід виділити:

  1. Натуральний шовк. Виглядає дорого, легко піддається декоруванню у вигляді складок і зборок. Вимагає дбайливого догляду, вигорає на сонці.
  2. Льон. Досить щільний матеріал. Легко мнеться. Дає усадку після прання. Природний антисептик. Довговічний у використанні.
  3. Сатин. Щільна бавовняна тканина з легким блиском. Довго зберігає естетичність.
  4. Атлас. Матеріал з блиском. До складу може включатися поліестер.
  5. Оксамит. Тканина з коротким ворсом. Має синтетичні добавки.
  6. Жаккард. До складу входять натуральні і синтетичні нитки різної товщини. Полотно щільне, довговічне. Буває одношаровим і багатошаровим.
  7. Органза. Тонка напівпрозора тканина. Може бути виготовлена ​​з шовку і віскози, але частіше представлена ​​матерією з поліестеру.
Портьєри з синтетичних тканин не мнуться, легко стираються і стійкі до ультрафіолету

Портьєри з синтетичних тканин не мнуться, легко стираються і стійкі до ультрафіолету

На особливу увагу заслуговує питання, що таке тюль. У побуті їм можуть називати будь-яку гардину. Насправді тюль - це сітчаста тканина. Виготовляється як з натуральних, так і з синтетичних ниток.

Корисна порада! Купуючи тканину для портьєр на вікна сонячної сторони, краще віддати перевагу матеріалам з синтетичними добавками, що сприяють посиленню стійкості до ультрафіолету.

Портьєра блекаут: цікавий дизайн і висока функціональність

Поява тканини блекаут на вітчизняному ринку не можна назвати революцією, але до категорії прориву в плані поліпшення декоративних і функціональних властивостей портьєр все ж можна віднести. Вона затінює приміщення практично на 100%. За непідтвердженими даними батьківщиною даної матерії вважається Фінляндія. Саме для отримання в приміщенні необхідних умов в період білих ночей вона і була створена.

Портьєри з тканини блекаут здатні затемнити кімнату практично на 100%

Портьєри з тканини блекаут здатні затемнити кімнату практично на 100%

Портьєри на вікна з блекаута сьогодні дуже популярні. Пояснюється така затребуваність рядом позитивних якостей даного матеріалу:

  1. Довгим терміном служби. Тканина не линяє, не вигоряє, не сідає, не деформується і тому довго зберігає естетичний вигляд.
  2. Властивістю теплоізоляції. Такі портьєри захистять не тільки від сонячних променів, але і від проникнення теплого повітря.
  3. Звукоізоляцією. Щільність тканини дозволяє приглушати зовнішні звуки.
  4. Жаростійкістю. Портьєри можна повісити навіть в приміщенні, до якого пред'являються особливі вимоги пожежної безпеки.
  5. Легким відходом. Матеріал не вбирає запахи, не притягає пил, тому добре відпирається.
  6. Гіпоалергенність. Не викликає алергічних реакцій, не приносить шкоди здоров'ю, може використовуватися в будь-яких приміщеннях, включаючи дитячі кімнати.

Незважаючи на особливі експлуатаційні характеристики, блекаут не є темним і безликим щільним матеріалом, а відрізняється великою різноманітністю малюнків і відтінків. Підібрати тканину даного виду можна під будь-який інтер'єр. Досить часто доповнюються такі щільні портьєри тюлем. Подібне поєднання надає легкості віконному оформленню.

Використання щільних штор в інтер'єрі маленьких кімнат

Маленька кімната вимагає особливого підходу до оформлення інтер'єру. Не нашкодь - одне з правил. Якщо приміщення знаходиться на першому поверсі або ж сонце освітлює його прямими променями протягом 4-5 годин на добу, без портьєрної штори, тобто без завішування вікна щільною тканиною, не обійтися. В іншому випадку дискомфорту не уникнути.

При виборі віконного оформлення в такому приміщенні слід враховувати певні вимоги щодо кольору і малюнка:

  • неяскраві відтінки;
  • штори без великих принтів і візерунків;
  • відсутність контрастів.
Для маленьких приміщень краще вибирати однотонні штори, без малюнків та принтів

Для маленьких приміщень краще вибирати однотонні штори, без малюнків та принтів

Краще використовувати однотонні варіанти, що не привертають до себе уваги. Форма полотен також доречна простіша, без зайвих складок і зборок.

Корисна порада! При виборі штор для затінення вікон в маленькій кімнаті потрібно прагнути придбати полотна, в яких захист від світла забезпечується більш щільним розташуванням ниток, ніж їх товщиною. Такі полотна виглядають менш важкими.

Ще один досить важливий момент - багатошаровість. Щільні штори і тюль - цілком прийнятне поєднання, але в маленькій кімнаті воно може викликати ефект зайвої завішені. Щоб не зіпсувати інтер'єр, слід використовувати абсолютно прозорі види тюлю без малюнка. Це особливо актуально для вікон, де кольорові портьєри. Однотонні штори можна доповнити тюлевою тканиною з невеликим і нечастим візерунком.

Нічні штори: вибір тканини і фасону в залежності від приміщення

Основна функція нічних штор - захистити від проникнення в кімнату світла і створити відчуття закритості від зовнішніх звуків. Одним з матеріалів, який відповідає необхідним вимогам, є блекаут. Існує ще досить багато тканин, які підходять для створення нічних штор.

Світла (навіть щільна) матерія не дасть необхідного затінення. Саме тому фото портьєр з інтернету в більшості своїй пропонують однотонні темні варіанти. Це полотна шоколадного, сірого, синього, смарагдового кольорів. Щільна тканина утворює красиві складки, тому штори виглядають дуже дорого і вигідно доповнюють інтер'єр.

Нічні штори роблять з щільних тканин, які захищають приміщення від проникнення світла в будь-який час доби

Нічні штори роблять з щільних тканин, які захищають приміщення від проникнення світла в будь-який час доби

Як тканин для нічних портьєр доречно використовувати щільний атлас, оксамит, жаккард, габардин. Наприклад, хорошим вибором для спальні може стати сатин, але для такої тканини краще зробити внутрішній додатковий захисний шар, який збереже полотно від вигорання.

До нічних портьєрам в зал (фото в інтернеті це наочно демонструють) пред'являються особливі вимоги. Для створення атмосфери урочистості застосовуються тканини з глянцевою поверхнею і всілякими додатковими декоративними елементами.

Декоративне оформлення штор: це ламбрекени, оборки, кулиски, підхоплення

Для прикраси штор існує досить багато способів. Застосовуються незвичайний крій, всілякі варіанти закладання, додаткові елементи. Розглядати моделі слід виходячи з якості тканини і використаного в інтер'єрі стилю. Якщо немає точного уявлення про те, які придбати вироби або як прикрасити штори, то можна звернутися до збірок фото в інтернеті. Серед основних елементів декору щільних штор можна виділити наступні:

  • ламбрекени;
  • оборки;
  • кулиски;
  • підхоплення.

Ламбрекен є драпірування, яка розташовується у верхній частині портьєр і розміщується по всій довжині карниза. Ламбрекени бувають:

  • м'які - спадаюча тканина покладена певним чином;
  • жорсткі - тканина проклеєна, конструкція досить жорстка, без складок;
  • комбіновані - мають як жорсткі, так і м'які частини.

Ламбрекени надають портьєрам і приміщенню в цілому урочистості та святковості. На представлених фото штори і ламбрекени виготовлені як з тканини одного кольору, так і з різною. Різнобарвні варіанти пожвавлюють інтер'єр.

Декорувати портьєри можна оборками, подхватами, лаштунками і ламбрекенами

Декорувати портьєри можна оборками, подхватами, лаштунками і ламбрекенами

Цікавим прикрасою портьєр є оборки. Вони можуть бути виконані в верхній частині, що надає закінченості віконної композиції, або по краю штор. Зазвичай оборки мають окантовку з стеклярусу, тасьми, шнура і інших елементів.

Куліска служить одночасно способом кріплення і декоративною прикрасою. В горизонтальний кишеню протягується карниз, що сприяє утворенню приємних дрібних складок.

Найбільш простий і дуже ефектний спосіб декорування портьєр - підхоплення. Полотна збираються і фіксуються за допомогою всіляких стрічок, тасьми, петель з ідентичною штор або контрастної тканини, шпильок і інших аксесуарів.

Корисна порада! Плануючи використовувати в якості декорування штор підхоплення, необхідно враховувати особливості матеріалу фіксуючих елементів. Щоденні зав'язування, застібання і заколювання не повинні залишати слідів пошкоджень на полотнах.

Особливості моделювання штор в зал з балконом

Прекрасним архітектурним доповненням приміщення є балкон. Поява пластикових вікон дозволило максимально збільшити площу скління. І все ж на шляху проходження світла в кімнату такого планування є перешкода - балкон. Це слід враховувати при оформленні інтер'єру. Навіть частково закривати щільними шторами такі вікна в денний час не слід (якщо тільки немає необхідності захисту від ультрафіолету).

Для вікна з балконними дверима краще віддати перевагу розсовується портьєрам

Для вікна з балконними дверима краще віддати перевагу розсовується портьєрам

Існує і ще одна особливість, з якою доводиться рахуватися, - наявність двері, доступ до якої повинен бути вільним. При постійній необхідності відсувати портьєри складно підтримувати належну естетичність в приміщенні.

Хороший варіант для вікна в кімнаті з балконом - штори з тюлю. Тканина легка, прозора, прийнятна для будь-якого стилю інтер'єру. Навісивши три однакових полотна, можна домогтися естетичності і створити необхідні умови для вільного відкривання дверей.

Якщо є необхідність навішування нічних портьєр, зручніше, щоб в денний час вони відсувалися уздовж стіни. Цікавим декором, що сприяє комфортному користуванню балконних блоком, можуть стати портьєри з подхватами, причому з асиметричними. Віконна частина зібрана нижче, дверна - вище. І оригінально, і забезпечується вільний доступ до балконних дверей.

Римські штори з тюлем також прийнятні для кімнат з балконами. Акуратні і щільно закриваються полотна доповнюються витонченої тканиною. Таке поєднання особливо підходить для кімнат невеликих розмірів.

Варіанти штор для вітальні в сучасному стилі

Вітальня - приміщення особливе. Воно повинно бути не просто затишним, але і бездоганно оформленим, що викликає в певній мірі захоплення. Загальна оцінка інтер'єру багато в чому залежить від штор. Наздогнати віяннями моди практично неможливо, але слідувати тенденціям буде незайвим. Тим більше що вони не просто диктуються капризами і новизною заради новизни, а мають в основі вдосконалення.

У вітальнях сучасних стилів часто використовують подовжені портьєри

У вітальнях сучасних стилів часто використовують подовжені портьєри

І навіть непохитна класика - ламбрекени - сьогодні придбали деякі сучасні риси. Застосовувати даний вид декору стали не тільки в пишних інтер'єрах, а й в стилях хай-тек, мінімалізм. Представлені в інтернеті на фото види ламбрекенів мають мінімум округлих ліній, прямі кути, при цьому вони як і раніше ефектно закривають карниз і сприяють створенню цікавої композиції.

Серед особливостей сучасної інтер'єрної моди щодо штор можна виділити наступні:

  • різноманітність;
  • комбінування стилів, експерименти;
  • збільшення довжини.

Комбінування тканин різної фактури і кольорів, використання багатошарових конструкцій, застосування для прикраси кистей, бахроми дозволяють урізноманітнити інтер'єр вітальні, зробити його неповторним.

На запропонованих в інтернеті фото - портьєри для вітальні зі збільшеною довжиною. М'які складки, укладені на підлозі, вносять елемент розкоші, надають приміщенню особливий шик.

Важливо! Для штор такого фасону слід використовувати тільки м'які види тканини.

Портьєри: це зручний спосіб поділу кімнат і зонування простору

Використовувати портьєри замість дверей, щоб закрити отвір, стали все рідше, але при певних особливостях планування це цілком доречний варіант. Гармонійні вони в класичних приміщеннях при великих розмірах дверних прорізів. Портьєри можуть мати різні декоративні доповнення, наприклад, ламбрекени. Фото штор такої конструкції наочно демонструють, як можна розділити кімнати, надавши їм затишок і закривши кріплення оригінальними тканинними доповненнями.

Портьєри відмінно підходять для зонування простору в будинку

Портьєри відмінно підходять для зонування простору в будинку

Міжкімнатними шторами можна відокремити кабінет від спальні. Вони пріглушат строгість робочих меблів, зробивши приміщення більш комфортним, і не порушать гламурність спаленої обстановки.

За допомогою портьєр можна зонувати приміщення. Якщо розміри полотна необхідні великі, тобто лінія поділу довга, краще вибирати однотонну тканину. Як кріплення підійде стельова конструкція з труб, а штори краще навісити на люверси. При зонуванні таким способом важлива міцність. Та й хід полотен в процесі відкривання буде плавним.

Портьєри на люверсах відрізняються високою естетичністю. Тканина збирається в однакові складки в закритому стані, та й самі кільця є елементами декору.

Ексклюзивне оформлення вікна: як зшити портьєри своїми руками

Основна перевага штор, виготовлених своїми руками, - їх оригінальність. Взятися за самостійний пошиття іноді доводиться і через нестандартних вікон, коли все готові варіанти просто не підходять за розміром. Крім необхідності, пошиття штор - ще й величезне задоволення. Для мають мінімальні навички користування швейною машиною це не складе труднощів.

Фасон також не опиниться проблемою. Ви можете переглянути в інтернеті фото штор класики, модерну, мінімалізму, акумулювати ідеї, доповнити власними творчими деталями і створити інтер'єрне диво.

При безпосередньому виконанні роботи варто скористатися наступними порадами:

Якщо є мінімальні навички шиття, то портьєри легко зшити своїми руками

Якщо є мінімальні навички шиття, то портьєри легко зшити своїми руками

  • здобувати варто спочатку карниз, а потім тканину;
  • виконувати виміри потрібно після визначення місця кріплення карниза;
  • при покупці тканини, навіть з урахуванням припусків на шви, варто придбати відріз на 10-15 см довший, щоб мати запас на випадок непередбачених похибок;
  • якщо планується декорування додатковими елементами з тканини, слід обов'язково зробити їх викрійку, а потім по ній вирізати деталі з матеріалу;
  • придбати для пошиття нитки на 1-2 тони темніше полотна;
  • всі загини і підкоміри наживити і запрасувати.

Корисна порада! При пошитті портьєр з дуже щільної тканини слід уникати грубих бічних швів. Замість підкоміра варто використовувати оверложіваніе.

Які штори вибрати: поради фахівців-дизайнерів

Як підібрати штори в зал, спальню, кабінет, щоб дійсно прикрасити інтер'єр, а не просто завісити вікно? Найнадійніший варіант - це звернутися за допомогою до професіоналів. Правда, на це потрібні час і кошти. Є й більш простий спосіб. Можна скористатися їхніми порадами. Ось деякі з них:

Забарвлення портьєр обов'язково повинна гармоніювати з колірною гамою інтер'єру

Забарвлення портьєр обов'язково повинна гармоніювати з колірною гамою інтер'єру

  1. Щоб портьєри здавалися куцими, відстань між тканиною і покриттям підлоги не повинно бути більше 5 см.
  2. Подовжені полотна повинні мати 20-25 см додатково. Більша кількість тканини утворює на підлозі дуже об'ємні складки.
  3. Невеликі простінки по сторонам вікна не варто закривати портьєрами, так як це значно обтяжать приміщення.
  4. Карниз повинен виступати на 20-25 см по обидві сторони віконної рами.
  5. Довгі світлі шовкові штори скорегують простір маленької кімнати.
  6. Темні портьєри варто використовувати у великих приміщеннях. Вони додадуть кімнаті затишку, камерності.
  7. Можна візуально збільшити висоту кімнати, прибивши карниз до стелі і уклавши штори на підлогу.
  8. Штори в тон меблів - сучасно і стильно.
  9. Якщо кімната оформлена в одному кольорі, її варто відтінити шторами. Порт'єрна тканина не повинна зливатися з меблями і стінами.
  10. Північні вікна краще оформити теплими відтінками (жовтим, бежевим, золотим), південні - холодними (блакитним, бірюзовим, бузковим).

Затишок і комфорт створюється шляхом правильного підбору елементів інтер'єру. Штори є тим доповненням, за допомогою якого можна додати приміщенню відсутніх ноток, прикрасити, виділити або, навпаки, збалансувати кольори і відтінки. Саме портьєри найбільше впливають на сприйняття простору приміщення. Навіть сама сіра обстановка стане приємною, якщо оригінально оформити вікно.