Альтанка з двосхилим дахом: як зробити своїми руками

З безлічі варіантів облаштування місця для відпочинку альтанка з двосхилим дахом користується особливою увагою. Причин для такого ставлення існує більш ніж достатньо. Це і зовнішній вигляд, і надійність конструкції, але частіше за все покрівля з двома скатами вибирається для влаштування даху по цілком практичним міркувань.

Альтанка з двосхилим дахом: як зробити своїми руками

Переваги та недоліки альтанок з двосхилим дахом

Завжди хочеться додати будові більш витончений вид, спростити конструкцію і одночасно зробити його максимально комфортним. У плані дизайну альтанки з двосхилим дахом, фото, можуть бути досить привабливими.

Альтанка з двосхилим дахом: як зробити своїми руками

Альтанка з двосхилим дахом: як зробити своїми руками

Але справа навіть не в витонченої конструкції. Використання двосхилим схеми для покрівлі альтанки забезпечує цілком реальні переваги:

  • Відмінна стійкість каркаса даху. При правильному виборі кута нахилу ската альтанка витримає навіть сильні шквали вітру;
  • Ефективне видалення води і снігу.

Завдяки двосхилим схемою покрівля ефективно скидає потоки води на грунт на відстані не менше 0,7-0,8 м від фундаменту альтанки. Тому відпочиваючі не відчувають дискомфорту від задуваються під дах крапель води, як це нерідко трапляється в будівлях з плоским дахом. Фундамент не страждає від підтоплення, немає калюж навколо місця відпочинку.

Важливо! Двосхилий система рятує дах і каркас альтанки від руйнівного тиску скупчився снігового покриву.

На односкатной покрівлі товстий шар снігу може нахилити або завалити легку конструкцію, на двосхилим даху горизонтальні зусилля взаємно компенсуються, не завдаючи конструкції особливої ​​шкоди.

Недоліки двосхилим даху для альтанки

Висока Двосхилий покрівля може створювати проблеми для альтанковий каркаса. Наприклад, якщо неправильно зорієнтувати дах альтанки щодо найсильніших поривів вітру, або вибрати занадто великий кут нахилу, то існує небезпека того, що сильний шквал перекине альтанку.

Крім того, будівництво каркаса і укладання покрівельного покриття вимагає певної кваліфікації теслі і покрівельника. Якщо немає хоча б базових уявлень про те, як влаштована Двосхилий покрівля, то в цьому випадку будівництво краще довірити професіоналам.

З яких матеріалів роблять альтанки з двосхилим дахом

Каркас майбутньої покрівлі випробовує значні навантаження. Тому для виготовлення каркаса і кроквяної системи використовують два типи матеріалів:

  • Дерев'яний брус з соснової, листяної або дубової деревини. Для таких дахів не потрібно масивної кроквяної системи, що значно спрощує столярні роботи;
  • Металевий куточок або тонкостінна труба квадратного або прямокутного перерізу. Чи не найкрасивіші, але завжди самі надійні і міцні. Для складання даху і стін альтанки потрібно отримати хоча б пару уроків роботи електрозварюванням;Альтанка з двосхилим дахом: як зробити своїми руками
  • Капітальні альтанки з склінням стін можуть виготовлятися з алюмінієвого профілю або навіть пластикових склопакетів, але такий варіант частіше використовується для прибудов до будинку, ніж для відокремлених будівель.
До відома! З склопакета і алюмінієвого профілю може вийти чудовий варіант зимової альтанки.

Альтанка з двосхилим дахом: як зробити своїми руками

В якості покрівельного покриття використовуються м'яка бітумна черепиця, ондулін, металлошіфера або металочерепиця. Можна спробувати покрити подвійні конструкцію дерев'яної дранкою.

Всі інші варіанти покриття для двосхилим покрівлі або програють в надійності, або в зовнішньому вигляді.

Альтанка з двосхилим дахом: як зробити своїми руками

Як вибрати матеріал для покрівлі на двосхилий дах альтанки

На перший погляд, дахове покриття для легкого, повністю відкритого всім вітрам будови вибирають тільки з однією метою - забезпечити захист від сонця і дощу. Це так, але варто врахувати, що покрівля двосхилим даху в першу чергу не повинна створювати додаткових факторів дискомфорту.

На що звертаємо увагу

Перш за все, потрібно відмовитися від таких простих і надійних, на перший погляд, покриттів, як руберойд, рулонні бітумні матеріали, металева оцинкована покрівля. Метал - не найкращий варіант, Двосхилий покрівля сильно шумить на вітрі або в дощ, а при сильних шквали листи можуть бути просто зірвані зі кроквяної каркаса. Якщо будівництво альтанки планують для відпочинку в літню спеку, то розігрітий на полуденному сонце метал може, навпаки, збільшити температуру під покрівлею.

Альтанка з двосхилим дахом: як зробити своїми руками

Винятком може бути лише металочерепиця, яка просто ідеально виглядає на будь-який двосхилим покрівлі, незалежно від типу споруди, будь це звичайна альтанка, котедж, лазня або собача будка. У цьому випадку доводиться йти на певні жертви, наприклад, настилати на обрешітку кроквяної каркаса фольгированное теплоизолирующее полотно.

Альтанка з двосхилим дахом: як зробити своїми руками

Бітумні рулонні матеріали для двосхилих дахів не використовують унаслідок сильного запаху, що з'являється при сильному сонці. Якщо кут нахилу двосхилим даху перевищує 12о, то цілком можливо стікання розтопленого бітуму і навіть відшаровування полотна, навіть якщо воно було укладено на мастиці.

Переваги легких типів покрівлі

Найбільш оптимальними можна вважати неметалеві профільовані покриття, наприклад, хвилястий полікарбонат або поліхлорвініловий лист, ондулін або навіть звичайний азбестоцементний шифер. Наявність хвилястого профілю дещо ускладнює складання двосхилим даху, але такий тип покриття суттєво збільшує жорсткість скатів. Можна особливо не переживати, що взимку сніг просто продавить покриття на альтанці.

Важливо! Єдине, що потрібно буде зробити додатково, це виконати обрешітку суцільний, наприклад, з шпунтованої дошки, вагонки або ОСБ.

Легкі типи покрівлі можуть ставитися на двосхилим конструкції і без суцільної обрешітки, але підшивка дерев'яною рейкою тільки покращує зовнішній вигляд і робить дах міцнішою.

Як розрахувати кут нахилу для прямокутної двосхилим даху на альтанку

Для кожного типу покрівельного покриття існує свій оптимальний кут нахилу. Якщо укласти обидва ската на малих кутах нахилу, то помітно погіршиться приплив води, дах обов'язково почне протікати. Крім того, майже всі виробники матеріалів для покрівлі категорично не рекомендують укладати свої покриття на кутах менш 10о. Особливо важливо дотримуватися обмеження для дахів з бітумною черепицею або критих ондулином, якщо господарі не хочуть, щоб захисний шар був скинутий зі кроквяної каркаса в перший же дощ.

Піднімати кут нахилу скатів більше 30о також не має сенсу. По-перше, зростають витрати на будівництво альтанки, а по-друге, збільшується парусність будови.

Альтанка з двосхилим дахом: як зробити своїми руками

У покрівельних роботах кут нахилу часто вимірюють не в градусах, а представляють в вигляді співвідношення висоти коника даху до ½ ширини підстави. Вимірявши висоту і ширину даху альтанки і провівши розподіл, отримують дріб, яку нескладно по таблиці тангенсів перевести в значення кута.

Як зробити крокви на двосхилий дах альтанки

У будівництві використовують два типи крокв - наслонние і висячі. У першому випадку зусилля від ваги двосхилим даху передається на систему підпір і стійок, розташованих під гребеневим прогоном.

Альтанка з двосхилим дахом: як зробити своїми руками

Самі крокви з покрівлею вільно спираються на стіни будівлі.

Альтанка з двосхилим дахом: як зробити своїми руками

Для альтанок такий варіант застосовується вкрай рідко через труднощі з кріпленням двосхилим даху до опорних стійок альтанковий каркаса. У разі наслонних крокв розпирає зусилля від кроквяних балок фіксується на стінах будівлі або, як у випадку будівлі альтанки, компенсується системою горизонтальних планок-ригелів.

Як зробити кроквяний блок

Крокви виготовляють з дошки - сороковки, вирізають і підганяють за розмірами попарно. За допомогою шаблону точно розмічають кут між балками і довжину кожної з кроквяних ніг. Обидві половинки з'єднують в вершині за допомогою замка «в полдерева».

Далі зібрану пару крокв укладають на рівній горизонтальній площадці, вирівнюють, після чого на балки набивають горизонтальну поперечину - ригель. Виступи ригеля планки обрізають, щоб вони не заважали нашивки майбутньої обрешітки двосхилим даху.

Альтанка з двосхилим дахом: як зробити своїми руками

Відстань між парами по довжині альтанки приймають рівним 50-60 см, наприклад, для триметрової конструкції потрібно 6 пар готових кроквяних балок. Зі збільшенням розміру альтанки і висоти даху крок можна зробити більше. Оптимальний розмір становить 70 см.

Порада! Якщо міцність замків і стиків раптом здасться недостатньою, то місця з'єднань і врізки деталей крокв можна посилити накладними металевими пластинами.

Як зробити двосхилий дах для альтанки своїми руками

Збірку покрівельної конструкції починають з виготовлення коника даху. Для його виготовлення потрібно брус, перетином 70 х70 мм, довжина конькового прогону приймається рівною подовжньому розміром альтанки.

Насамперед на стіни або верхню обв'язку стійок альтанки піднімають пари крокв для фронтонів. Зазвичай кожен блок піднімають удвох-утрьох, встановлюють на мауерлат і фіксують на альтанці парою рейок або довгих жердин. Фронтонні блоки з'єднують між собою коньковим прогоном, а щоб тимчасова конструкція не склалася, набивають тимчасові розпірки рейками.

Альтанка з двосхилим дахом: як зробити своїми руками

Далі наверх альтанки послідовно переносять все решта кроквяні балки. Їх вирівнюють і кріплять до коника і мауерлату альтанки за допомогою саморізів. Після того як двоскатний каркас даху придбав необхідну стійкість, нашивають фанерну або дощату обрешітку.

На подвійні конструкцію наносять грунт і, в залежності від обраного для даху альтанки типу покрівлі, застеляють основу пароізоляцією або підкладковим килимом для бітумної черепиці.

Ондулін або металочерепицю можна настилати на скати альтанки листами на всю ширину покриття, для бітумної або драночние покрівлі процес укладання доведеться виконувати послідовно, ряд за рядом.

Альтанка з двосхилим дахом: як зробити своїми руками

Фронтони даху зазвичай не зашивають, щоб поліпшити вентиляцію дахового простору, або закривають декількома горизонтальними поперечинами. Це допоможе поліпшити вигляд альтанки, а в разі, якщо краплі дощу будуть залітати під подвійні покрівлю, на перекладині можна встановити козирки з оцинкованої сталі.

Альтанка з двосхилим дахом: як зробити своїми руками

Поради та рекомендації

Найпростіший варіант альтанки можна побудувати з бруса з дахом у вигляді невеликої рами з покриттям з полікарбонатного шиферу. Двосхилий каркас під покрівлю можна зібрати зварюванням з квадратної труби, так само, як це було зроблено для дерев'яної конструкції.

Привабливість металевого каркаса для двосхилим покрівлі полягає в тому, що всі його деталі можна виготовити в майстерні, а потім доставити до місця установки альтанки і зібрати за допомогою болтового з'єднання. Після підгонки скатів деталі можна зварити інвертором.

Покриття з хвильового полікарбонату кріплять на сталевій рамі без будь-якої обрешітки. Таким способом зібрати дах альтанки можна за один неповний робочий день. Важливо не забути пофарбувати каркас і використовувати для установки профільованого полікарбонату ущільнювальні силіконові шайби.

Залишиться лише пофарбувати або розкрити лаком дерев'яні деталі альтанки.

висновок

Варіантів виготовлення альтанки з двосхилим дахом існує величезна кількість. Розмір конструкції вибирають, виходячи з параметрів будови, перш за все, висоти альтанки і типу використовуваного покрівельного покриття. Якщо основа і бічні стійки альтанки виконані з масивного бруса, то каркас можна зварити з профілю, в інших випадках двоскатний кроквяний каркас будується за тими ж правилами, що і для будиночка або невеликого господарського приміщення.

Відео: Беседка на заказ своими руками . - Малі споруди 2024